Sveriges enda märkesförsäkring för Kia 

Logo Kia Bilförsäkring

Köpa begagnad Kia hos bilhandlare

När du ska byta din trotjänare till en nyare årsmodell är det klokt att göra det hos en auktoriserad som kan din Kia inifrån och ut.

Köper du en begagnad bil hos en utvald Kia-återförsäljare kan du känna dig extra trygg med Kia Godkänd.

Charlie Lundin, försäkringsrådgivare på Kia Bilförsäkring, ger sina bästa tips inför köpet av begagnad bil.

Få expertens bästa tips

En stor del av Charlie Lundins arbetsdag går till att hjälpa kunder att jämföra bilförsäkringar och förklara fördelarna med Kia Bilförsäkring, som är ett samarbete mellan If och Kia. Samtalen kan handla om både nya och begagnade bilar – vad man ska tänka på när man köper, servar och försäkrar sin Kia. Nu delar han med sig av sina viktigaste råd, särskilt till dig som ska köpa begagnat.

Ge din Kia en Kia Bilförsäkring 

Kia Bilförsäkring ger dig det bästa av två världar. Du får djup kunskap om Ceed, Sportage och alla andra Kia-modeller – samtidigt som du får trygghet, bra pris och snabb skadehantering. Listan med förmåner är lång. Här är fyra exempel:

  • If har flera år i rad utsetts till skadeverkstädernas bästa försäkringsbolag av Motormännens Riksförbund (MRF). Ett kvitto på att vårt långa samarbete, med både återförsäljare och verkstäder, lönar sig och att vi kan erbjuda snabb och enkel skadehantering.
  • Du får personlig rådgivning utifrån dina behov och vi hjälper dig bland annat med att ange korrekt körsträcka så att du får rätt pris på försäkringen.
  • En annan fördel med att välja en skräddarsydd försäkring är att den tar hänsyn till de garantier som ingår i din Kia, så att du inte betalar dubbelt för något. Dessutom får du rabatt på övriga försäkringar hos If, till exempel hemförsäkring.
  • Om oturen skulle vara framme reparerar Kia Bilförsäkring alltid din bil på en auktoriserad Kia-verkstad – och endast med originaldelar. Det ger dig en maximalt trygg och hållbar bil. Och din Kia får då ett så bra andrahandsvärde som möjligt.

Serva bilen 

Det finns många fördelar med att serva en Kia rätt. Den håller längre, den är säkrare att köra, den får ett bättre andrahandsvärde – och det är en förutsättning för att Kia:s nybilsgaranti, vagnskadegaranti och service-aktiverade assistanstjänst ska gälla. Kontrollera att bilen har servats med rätt intervaller och att det är en behörig Kia-verkstad som har gjort det. Om du köper din begagnade bil hos en Kia-återförsäljare så har de bra koll på att allt har gjorts som det ska.

Håll koll på nybilsgarantin 

Kia har marknadens bästa och längsta nybilsgaranti, den räcker hela 7 år eller 15 000 körda mil! Den är inte en försäkring som du måste betala något extra för, utan ett värde som följer med bilen även vid ett ägarbyte. Så om bilen inte är mer än 7 år kan nybilsgarantin mycket väl gälla fortfarande! Men då krävs det att servicen genomförs med rätt intervaller under garantitiden och på ett korrekt sätt. Kolla om nybilsgarantin fortfarande gäller – då är ett bra andrahandsvärde befogat.

Gäller vagnskadegarantin?

Vagnskadegarantin gäller i 3 år och ingår vid köp av en ny Kia. Den täcker en mängd fel som kan uppstå på bilen. Medan vagnskadegarantin gäller kan du i praktiken klara dig med halvförsäkring, eftersom de tillsammans ger dig ett skydd som motsvarar en helförsäkring. Självrisken för vagnskadegarantin varierar för olika Kia-modeller och olika årsmodeller.

Vill du veta hur länge din Kia har vagnskadegaranti? Fyll i registreringsnumret i fältet nedan så får du svar.

Är det viktigt att använda en Kia-verkstad? 

Det ger helt klart en extra trygghet om din Kia har lämnats in på auktoriserade Kia-verkstäder för service eller reparationer. De har originaldelar och de vet allt som är värt att veta om Kias olika modeller.

Om bilen är yngre än 7 år eller har gått max 15 000 mil och har servats i rätt intervaller hos auktoriserad verkstad får du dessutom Kias serviceaktiverade assistans (som gäller bilar servade fr.o.m. 1 januari 2018). Den ger dig hjälp snabbt och enkelt om du skulle bli stående längst vägen. En mycket värdefull trygghet om oturen skulle vara framme.

Hur fungerar juridiken?

Genom att köpa bilen av en Kia-återförsäljare i Sverige kan du känna dig säker på att bilen varken är stulen eller trasig. Generellt gäller det här:

  • Kontrollera alltid att säljaren verkligen är den som äger bilen. Nu för tiden går det inte att hävda god tro om du skulle råka köpa en stulen bil, det är alltid köparens skyldighet att undersöka detta.
  • På samma sätt gäller alltid principen om befintligt skick när du köper en begagnad bil. Du har själv undersökningsplikten när det gäller fel på bilen och du har små möjligheter att senare häva köpet om du är missnöjd.

Om du känner dig osäker finns bra och fördjupande information hos Konsumentverket. Det finns också tjänster som erbjuder information om en bils ägarhistorik.

Tidigare olyckor 

Förutom serviceboken, mätarställningen och årsmodellen är det självklart bra att syna bilen ordentligt. Finns det sprickor i glaset eller andra tecken på att bilen har blivit skadad? I sådana fall är det viktigt att dessa eventuella skador har anmälts av den tidigare ägaren, till dennes försäkringsbolag.

Om du i ett senare skede får problem med bilen på grund av skador som uppkom när den ägdes av någon annan så kan det vara svårt att få ersättning. Alltså: Om en olycka har skett, kolla att skadeanmälan finns!

Glöm inte att provköra

Det kan tyckas banalt, men det är alltid bra att kontrollera att bilen faktiskt rullar. Kör en liten sväng med säljaren i passagerarsätet och känn efter vad du tycker om bilen. Testa gärna bromsarna under provturen och lyssna så att ingenting rasslar under bilen.

Räkna och köp bilförsäkring

Ditt pris framställs automatiskt. Vi kan kontakta dig för att säkerställa ditt försäkringsskydd. Läs om vår hantering av personuppgifter.