Sveriges enda märkesförsäkring för Kia 

Logo Kia Bilförsäkring

Har du råkat tanka fel bränsle?

Det är lätt hänt att råka tanka bilen med fel bränsle om du bytt bil eller kör någon annans bil. Av gammal vana väljer man den bränsletyp man är van vid.

Tankar fossil bränsle.

Om din Kia är minst halvförsäkrad hos Kia Bilförsäkring ersätter försäkringen rengöring av tank, behållare, ledningar och följdskador när du har tankat fel vätska i bilens drivmedelstank eller fyllt på fel medel i annan behållare i bilen. Max ersättning 100 000 kr. Du kan läsa mer om feltankning i försäkringsvillkoren 

Gör så här om du har tankat fel bränsle

  • Starta inte motorn

    Har du redan kört iväg – stanna direkt och stäng av bilen. Det räcker med att vrida om nyckeln för att det felaktiga bränslet ska dras in i systemet och förstöra bränslesystemet, och i värsta fall även motorn.
  • Bärga bilen

    Kör inte till verkstaden du måste beställa bärgare direkt eller få hjälp med att bogsera bilen så att inte motorn förstörs. Som kund hos Kia Bilförsäkring får du bilen bärgad till närmaste märkesverkstad, där bland annat bränslet byts ut genom tömning och sanering av tanken.

Undvik att tanka fel bränsle

För att undvika feltankning kan du titta på dekalen som visar vilket bränsle bilen kräver. Denna sitter normalt innanför tanklocket. Dekalen brukar även visa färgen på pumpens handtag. Det vanligast är att man råkar tanka bensin i en dieselbil inte tvärtom eftersom munstycket för diesel är större och får inte plats i en bensinbil.

  • Grön pump för bensin
  • Svart pump för diesel
  • Blå pump för etanol

Egen tank för AdBlue

AdBlue är en vätska som hjälper till att rena dieselavgaserna, AdBlue ska fyllas i en extra tank som är tydligt uppmärkt och AdBlue får endast fyllas på i denna tank. Om du är osäker kan du läsa i bilens instruktionsbok eller kontakta din märkesverkstad för ditt bilmärke.