Sveriges enda märkesförsäkring för Kia 

Logo Kia Bilförsäkring

Kia Bilförsäkring till din elbil

Elbilen är framtidens bil och på senare år har försäljningen av el- och hybridbilar tagit fart i Sverige. För att möjliggöra en smidig övergång till eldrift har vi på Kia Bilförsäkring samlat svar på vanliga frågor. Allt för att du ska få ett säkert elbilsliv.

Laddar elbilen

Fördelar med att försäkra din elbil hos oss

Kia Bilförsäkring är en märkesförsäkring i samarbete med Kia. Det betyder att du får en försäkring anpassad för din bils alla komponenter och behov, oavsett om du kör Kia e-Niro eller någon annan modell.

Rätt verkstad för din elbil

Vi erbjuder alltid experthjälp på auktoriserade Kia-verkstäder. Dan Björk som är vår maskinskadeexpert berättar om varför det är viktigt att välja rätt verkstad:

– En elbil repareras enligt särskilda säkerhetsregler för bilar med starkström. Därför är det a och o att den verkstad du uppsöker verkligen har rätt kompetens. Genom Kia Bilförsäkring är du automatiskt kopplad till verkstäder som har de förutsättningar som krävs för en säker och trygg reparation, säger Dan Björk. 

Maskinskadeförsäkring som gäller längre

Maskinskadeförsäkring ingår i försäkringen tills bilen är åtta år gammal eller har gått 15 000 mil. Dessutom gäller försäkringen bland annat för stöld, brand och vagnskador. Läs mer om bilförsäkringen och jämför omfattningar.

Snabb och smidig skadehantering

Du kan anmäla skadan till oss här på webben, dygnet runt – utan papper och krångel. Dessutom, om du råkar ut för ett maskinhaveri eller annat tekniskt fel garanterar Kia Assistans att du kommer vidare på resan.

Om batteriet behövs bytas ut slipper du som kund att ta hand om det trasiga batteriet. Det återvinner vi på Kia Bilförsäkring åt dig.

Läs foldern om Kia elbil

Frågor och svar om elbilar

Vad händer om batteriet blir skadat?

Skulle olyckan vara framme och batteriet blir skadat byter man sällan ut hela batteriet som består av 20-30 olika delar. Oftast räcker det att byta ut några enstaka delar.

Vad ska jag tänka på när jag laddar bilen hemma?

Rekommendationen är att ha en jordfelsbrytare av typ B. Den slår ut alla annan el automatiskt om överhettning skulle ske. Det är viktigt att tänka på att alla delar av elanläggningen är anpassade för användningsområdet. Laddning från ett vanligt eluttag bör endast vara en tillfällig lösning. Om du laddar från ett vanligt eluttag rekommenderar Elsäkerhetsverket att strömstyrkan ställs på max 8-10 Ampere. Elsäkerhetsverkets och Kias rekommendation för laddning i hemmet är via laddbox med typ 2-kontakt som installerats av en fackman.

I Norge, där alla i stort sett laddar sina elbilar hemma, har det varit få incidenter kopplat till laddning och överhettning.

Vad kostar det att installera en laddbox?

En laddbox ger en säker och skadeförebyggande laddning. En laddbox från Kia kostar 17 500 kronor. Läs mer om skattereduktion för grön teknik på skatteverket.

Titta också på Elsäkerhetsverkets hemsida, där hittar du mycket matnyttig och bra information om el och säkerhet.

Hur ser stöldbilden ut för elbilar?

Vi har inte sett några direkta stölder av batterier. Att stjäla och demontera ett batteri är riktigt svårt. Om du skulle bli av med laddstolpe, laddbox eller kabeln så går det på hemförsäkringen. Bilförsäkringen täcker de delar som är kopplade till bilen och inte ”hänger löst”.

Ett tips till dig som har Kia Bilförsäkring är att du får rabatt på Ifs hemförsäkring med upp till 27 %. Läs mer om helkundserbjudande.

Bilförsäkring för din elbil

Ditt pris framställs automatiskt. Vi kan kontakta dig för att säkerställa ditt försäkringsskydd. Läs om vår hantering av personuppgifter.